Verbeter de veiligheid van je organisatie met MFA

Multifactorauthenticatie (MFA) is één van de meest belangrijke en krachtigste middelen voor het verbeteren en verhogen van de security binnen je organsiatie. Hoe goed MFA je organisatie kan beschermen, ligt echter aan de implementatie hiervan. In dit artikel leggen we je uit wat MFA is, hoe het de security verbetert en hoe je het juist implementeert.

MFA is, zoals eerder gezegd, een methode voor multifactorauthenticatie. Dat houdt in dat je, naast het invoeren van je wachtwoord, ook op een andere manier jezelf moet verifiëren. Denk daarbij aan het ontvangen van een SMS met een eenmalige code, het beantwoorden van veiligheidsvragen of het bevestigen van je vingerafruk. Het klinkt wellicht overdreven, maar in een wereld waar hackers steeds slimmer worden, is MFA een absolute vereiste.

Wachtwoorden zijn, hoe lastig ze ook zijn, gevaarlijk om als enige methode te gebruiken. Mocht het wachtwoord op een bepaalde manier lekken, kan iedereen inloggen op je account zonder dat je het doorhebt. Door gebruik te maken van MFA kan je dit probleem tackelen. Zodra een hacker over jouw wachtwoord beschikt, kunnen ze niet inloggen op je account omdat ze via een extra methode moeten bevestigen dat jij het bent. Dit verbetert de security binnen je organisatie enorm.

De juiste implementatie kan echter lastig zijn. Het zijn vaak technische termen en je ziet door de bomen het bos niet meer. Daarom delen we exclusief met jou 5 belangrijke tips om MFA op een succesvolle manier te implementeren binnen je organisatie

1. Overtuig je medewerkers van de noodzaak
Zodra MFA wordt geïmplementeerd verandert dat direct de manier van werken voor je medewerkers. Om MFA op een goede manier te implementeren dien je dan ook draagvlak te creeëren bij je medewerkers, zodat zij ook daadwerkelijk MFA gaan gebruiken en het nut hiervan inzien. Medewerkers moeten MFA niet zien als een verplichte regel, maar als een noodzaak voor de organisatie. Je kan dan dit doen door diverse video’s over MFA te delen.

2. Start met belangrijek beheerderaccounts
Direct de hele organisatie overzetten naar MFA is fijn, maar vaak niet direct haalbaar. Begin daarom met de belangrijke beheerder accounts. Dit zijn vaak de meest belangrijke accounts, waar je zelf ook toegang tot hebt. Dit maakt de implementatie en het testen van je MFA-omgeving makkelijker. Daarnaast kan je beginnen met het invetariseren van je werknemers en het schrijven van een uitleg over hoe je MFA instelt als medewerker. Zodra je zelf weet hoe het werkt, wordt het makkelijker om uit te leggen.

3. Plan een bredere implementatie
Het implementeren van MFA doe je stap-voor-stap. Het is daarom verstandig om te plannen hoe je het wil gaan implementeren voor je medewerkers. Begin bijvoorbeeld per afdeling of maak een lijstje met medewerkers. Zodra je op papier hebt wat er moet gebeuren, maakt het de implementatie automatisch een stuk makkelijker. Daarnaast dien je te invetariseren welke applicaties geen MFA ondersteunen. Denk aan oude line-of-business-applicaties of e-mailsystemen als MAPI, POP, SMTP, EWS, SMTP of IMAP4. Zorg dat je deze waar mogelijk upgrade. Daarnaast kan je gebruik maken van app-wachtwoorden. Nog beter is om ervoor te zorgen dat deze applicaties alleen gebruikt kunnen worden vanuit het netwerk van je organisatie.

4. Doe testruns met de MFA
Om te testen of je MFA volledig werkt en gebruiksvriendelijk is kan je testruns draaien. Maak bijvoorbeeld een extra gebruikeraccount aan zonder admin rechten en test daarbij de werking en gebruiksvriendelijkheid van MFA. Ga ook na of het registreren van MFA als nieuwe medewerker vlekkeloos verloopt. Zo voorkom je frustratie van je medewerkers.

5. Zorg voor een support plan
Je zult ongetwijfeld vragen of opmerkingen krijgen van medewerkers over de werking van MFA. Zorg er daarom voor dat je op voorhand (korte) handleidingen schrijft over het instellen van MFA en een lijstje maakt met antwoord op veel gestelde gebruikersvragen. Daarnaast kan je een plan schrijven hoe je ondersteuning wil gaan leveren aan je medewerkers en wie er verantwoordelijk is daarvoor.

MFA is geen knop welke je even indrukt. Elke organisatie zal MFA anders implementeren en het blijft altijd een uitdaging. De voordelen van MFA zijn echter erg hoog, waardoor het zeker geen verloren tijd is. SPIXO is ervaren in het opzetten van MFA-omgevingen of het omzetten van bestaande omgevingen naar een MFA-omgeving. Als je een partij zoekt om mee van gedachten te wisselen, neem dan zeker contact op met een IT-specialist via [email protected] of 010 268 0300.

Veel succes met de overstap naar MFA.