Algemeen

Is 5G dan echt een feit? Of zijn het loze beloften?

5G is er! Het wordt van de daken geschreeuwd. In iedere commercial, op de radio en op TV, maar ook grote aanbieders beginnen ermee te pronken. Er wordt gesproken over bizar hoge snelheden en een gebruikservaring als nooit te voren. Maar als we er wat dieper in duiken, dan blijkt het dat deze snelheid toch nog even op zich moet laat wachten. We beginnen pas net, om eerlijk te zijn. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Na de veiling eerder dit jaar is 5G eindelijk in Nederland beschikbaar. Inmiddels bieden alle mobiele netwerken 5G-diensten aan. Ook de meest nieuwe telefoons ondersteunen dit protocol. 5G is een feit, zou je dus denken. Maar om heel eerlijk te zijn, is dit enkel wat de marketing van de grote bedrijven zeggen. Want we zijn er nog lang niet.

5G bestaat, daar kunnen we niet omheen. Maar als we dieper in de materie en de systemen hier achter duiken, zien we dat de beloofde snelheden nog lang niet behaald (kunnen) worden. Eerst even een stapje terug, want wat is 5G? 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken en is de voorganger van zijn pure IP-netwerk. In feiten zijn 4G en 5G twee netwerken die voorlopig zichelf nog even in hetzelfde spanningsveld zullen bevinden. Dankzij 5G komen er een hoop nieuwe opties beschikbaar, welke haar voorganger 4G niet kan leveren. De snelheden en het bereik van 5G zijn veel belovend.

Nieuwe mobiele telefoons zullen op sommige plekken al een icoontje ‘5G’ hebben staan. Maar merk je dat? Naja.. eigenlijk niet. Het blijft voorlopig nog wel even bij enkel het icoontje. Dit komt omdat we de belangrijke 3.5Ghz (C-band) de komende jaren niet kunnen vrijgeven, vanwege interferentie met de apparatuur in het sattelietstation in Burum. Daarom zijn de beloofde snelheden, een van de belangrijke punten van 5G, voorlopig nog niet haalbaar. Wat wel goed nieuws is, is dat de hardware er al ready voor is.

Dus hoe zit het? Ja, 5G is er, maar het is nog (lang) niet zo specutcalair als mensen ons willen doen geloven. In haar huidige vorm biedt het maar een enkele voordeel ten opzichte van 4G. Maar om volledig te profiteren van alle beloftes omtrent 5G, moeten we minimaal nog een paar jaar wachten.